Hyvä paha antibiootti

Sain 2,5 viikon sairastelun jälkeen Mehiläisen digiklinikan kautta V-Pen 1500 antibioottikuurin 10 päivän ajalle 10.5. Oireina jatkuva kuumeilu, kurkkukipu, lihaskipu, voimattomuus, yleinen heikko vointi ja päänsärky. Nyt kuurin loputtua viime viikolla olo alkaa olla vihdoin normaali. Tämä on kuitenkin jo kolmas flunssa puolen vuoden sisällä. Uskon vahvasti, että uupumuksella ja mentaalipuolen haasteilla on ollut osuutta siihen, että infektioherkkyys on lisääntynyt näin merkittävästi.

Ensimmäiset antibioottikuurit (monikko!) olen syönyt ennen kouluikää. Infektiokierre on lopulta johtanut nielurisojen ja kitarisojen poistoon sekä poskionteloleikkaukseen. Siitä lähtien olen ollut herkkä infektioille. Ensimmäinen autoimmuunisairaus, astma, todettu 12 vuotiaana. Siihen 7 vuotta lisää todettiin reaktiivinen artriitti. Siihen 7 vuotta lisää sain selkärankareuma diagnoosin.

”Yleisin mikrobiston vahingoittaja on antibioottihoito. Jo yksi kuuri muuttaa bakteeristoa valikoimalla lääkettä kestäviä (resistenttejä) mikrobeja ja tuhoamalla muita. Vaikutus säilyy viikkoja ja kuukausia. Pidemmät ja toistetut kuurit ovat kaikkein haitallisimpia. Ihmisen mikrobisto, mikrobiomi, säätelee immunologiaa (ks. «Elimistön vastustuskyky (immuniteetti)), ravintoaineiden hyväksikäyttöä ja aineenvaihduntaa. Näin toistuvien antibioottikuurien arvellaan olevan yhteydessä ns. autoimmuunisairauksiin (ks. «Autoimmuunisairaudet»), kuten astmaan (ks. «Astma»), reumatauteihin ja krooniseen paksusuolentulehdukseen (ks. «Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa)»). Aineenvaihdunnan kautta antibioottikuurit lisäävät ainakin pikkulapsilla astman lisäksi ylipainoisuutta myöhemmällä iällä.” (Lähde: Terveyskirjasto)

Uskon siis, että lapsena syömäni antibioottikuurit vaikuttivat pysyvästi vastustuskykyyni. Lisäksi on yleistä, että alentunut vastustuskyky ja immuunipuolustus johtaa siihen, että kun saat yhden autoimmuunisairauden, saat myös toisen. Kuten minä. Olen niin sanotusti ”monisairas”.

Näin aikuisiällä olen oppinut monta asiaa, varsinkin lääkkeistä ja vatsan terveydestä. Varsinkin antibioottikuurin yhteydessä on tärkeää syödä maitohappobakteereja, koska antibiootit tuhoavat haitallisen bakteerin lisäksi myös kaikki hyvät vatsan bakteerit. On tyypillistä, että antibioottikuurin jälkeen sairastuu heti uudestaan flunssaan.

Luottomaitohappobakteerini on pitempään ollut Vivomixx. Suhteessa kallis tuote, mutta äärimmäisen tehokas. Jos koskaan on vatsavaivoja, tämä täsmähoito tehoaa. 1 pussi päivässä riittää.

Jos siis saa/pitää syödä antibioottikuurin, niinkuin minä tämän näin pitkän sairastamisen jälkeen (halusin olla terve hinnalla millä hyvänsä!), kannattaa valmiiksi suhtautua ainakin herkkävatsaisena vatsan hoitoon kuurin aikana ja kuurin jälkeen. Onneksi olin aloittanut flunssan puolivälissä herkkulakon. Sokerin vähentäminen ruokavaliossa auttaa yhtälailla. Ruokavaliolla on merkitystä.

Itselleni antibioottikuuri on siis frenemy. Friend and enemy, ystävä ja vihollinen. Vihollinen, koska se on luultavimmin alkuperäinen syy siihen, miksi ylipäätään joudun elämään koko loppuelämäni monisairaana. Ystävä siinä mielessä, että tiedän sen edelleen olevan toimivin keino bakteeriperäisiin flunssiin, jotka autoimmuunisairauden päälle ovat välillä todella inhottavia.

Miten sinä suhtaudut antibiootteihin?

– Johanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s