Mikä on selkärankareuma?

Mikä on selkärankareuma? Reumasairauksia on useita ja ne oirehtivat hieman eri tavoin. Kaikki reumasairaudet kuuluvat autoimmuunisairauksien ryhmään.

Duodecim (lähde linkki) kuvailee selkärankareumaa näin:

”🤍Selkärankareuma on tulehduksellinen reumasairaus. Sen ensisijainen oire on vähitellen alkava, vaihteleva ja hitaasti paheneva alaselkäkipu, joka vaivaa levossa (herättää yöllä) ja helpottaa rasituksessa.

🤍Osalla potilaista on myös niveltulehduksia sekä jänteiden ja nivelsiteiden kiinnityskohtien kiputiloja.

🤍Ensimmäiset oireet alkavat lähes aina 20–30 vuoden iässä. Tauti on yhtä yleinen naisilla ja miehillä.

🤍Selkärankareuman diagnoosi perustuu röntgenkuvissa todettaviin risti-suoliluunivelten tulehdusmuutoksiin.

🤍Mikäli tulehdusmuutokset näkyvät vain magneettikuvissa, on kyseessä aksiaalinen spondylartriitti, joka voi edeltää selkärankareuman toteamista.

🤍Perinnöllinen kudostekijä HLA-B27 altistaa selkärankareumalle; 95 %:lla potilaista on tämä tekijä.

🤍Omatoiminen harjoittelu on tärkeää selän ja nivelten liikelaajuuksien ja yleiskunnon ylläpitämiseksi.

🤍Selkärankareuman peruslääkkeitä ovat tarvittaessa tai pitkäaikaisesti käytettävä tulehduskipulääke ja sulfasalatsiini.

🤍Biologiset lääkkeet ovat osoittautuneet erityisen tehokkaiksi vaikeaoireisen taudin hoidossa.”

Tätä oli itsellekin mielenkiintoista lukea, koska tämän mukaan (sivu päivitetty 15.9.2020) mikäli risti-suoliluunivelten kuvantamistutkimuksilla havaitaan muutoksia röntgenkuvissa (eli tauti on edennyt niin pitkälle) diagnoosi on selkärankareuma. Mutta jos muutokset todetaan vain tarkemmalla kuvantamismenetelmällä magneettikuvauksella (MRI) niin diagnoosi on Aksiaalinen spondylartriitti.

Olenkin ihmetellyt tätä, koska somessa ulkomaiset tilit ovat puhuneet jo hetken termillä Ax. Spa ja ihmettelin mikä ero on. Mutta mitä siinä ihmettelemään, Suomeenhan tieto rantautuu aina myöhemmin…

Ennuste selkärankareumassa on selän ja niskan jäykistyminen, mikäli selkärankareuma on aktiivinen ja vaikea. Harvinaisissa tapauksissa selkäranka fuusioituu yhteen kun nikamien väliin muodostuu ylimääräistä kalsiumia ks. kuva alla (lähde linkki).

Selkärankareuma ei ole tarttuva, joten sitä ei voi saada keneltäkään muulta. Tautiin liitetään geenimuunnos HLA-B27 positiivisuus ja yleensä bakteeritulehdus laukaisee taudin.

”HLA-B27-kudostyypin omaavilla ihmisillä on muuhun väestöön verrattuna huomattavasti kohonnut riski sairastua joukkoon reuma- ja suolistotulehdustauteja. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi selkärankareuma ja reaktiivinen niveltulehdus. Vaikka HLA-B27-kudostyypin merkitys näiden sairauksien riskitekijänä on tunnettu jo yli 30 vuotta, syytä yhteyteen ei tunneta.

Reaktiivinen niveltulehdus syntyy tiettyjen solunsisäisten bakteerien, kuten salmonellan, yersinian, kampylobakteerin, shigellan ja klamydian, aiheuttamien tulehdusten jälkitautina. On epäilty, että HLA-B27-positiivisten potilaiden puolustusjärjestelmällä on vaikeuksia kontrolloida kyseisten bakteerien aiheuttamia infektioita. Tämä taas johtaisi normaalia useammin infektioiden kroonistumiseen.” (Lähde linkki.)

Minulla siis ketjureaktio meni näin: kampylobakteeri (suolistobakteeri tulehdus) – Reaktiivinen artriitti (tulehdus polvessa) – pitkittynyt tulehdustila – muutoksia vasemmassa SI-nivelessä – selkärankareuma diagnoosi.

”Selkärankareuma on spodylartropatiaryhmän sairaus (nivel-nikamareumasairaus), johon kuuluvat myös nivelpsoriaasi (ks. «Nivelpsoriaasi»1), reaktiivinen niveltulehdus (ks. «Reaktiivinen niveltulehdus (reaktiivinen artriitti)»2) ja tulehduksellisiin suolisairauksiin (haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti; ks. «Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa)»3 ja «Crohnin tauti (regionaalinen enteriitti)»4) liittyvät reumaattiset vaivat.” (Lähde linkki).

Selkärankareuman ennustetta voi parantaa oikealla lääkityksellä ja omahoidolla eli säännöllisellä liikunnalla. Reuma ja ruokavaliohoito aiheesta ei ole tieteellistä näyttöä, mutta käytännössä useassa eri Reuma Facebook ryhmässä keskusteluissa me potilaat toteamme ruokavalion auttavan. Tässä linkki Reuma ja ruokavalio Facebook ryhmään.

Huh! Olipas tietoa. Ja puolet jäi kertomatta 😄. Kiitos kun jaksoit lukea tänne asti! 🤍

~Johanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s