Medical gaslighting – suomeksi?

Medical gaslighting termille en ole nähnyt suomenkielistä termiä.

Tällä tarkoitetaan sitä, kun lääketieteen ammattilainen vähättelee potilaan kipuja tai oireita, kieltäytyy tekemästä lähetettä kuvantamistutkimuksiin tai muihin testeihin, sanoo oireiden syyn olevan mielenterveydellinen tai kuviteltu, perustelee diagnoosia iällä, painolla, sukupuolella jne.

Healthline.com artikkelissa Isabella Rosario kuvailee näin (linkki): ”Joka kerta kun menen lääkäriin, istun tutkimuspöydälle ja valmistaudun henkisesti siihen, ettei minua uskota.

Minulle sanotaan, että se on vain normaalia kipua. Minulle puhutaan alentuvasti tai jopa sanotaan että olen naurettava. Minulle kerrotaan, että olen itse asiassa terve – ja mielenterveys tai tuntematon stressi vääristää käsitystäni omasta ruumiistani.”

Itse olen kokenut tätä paljon. Reuma oireiden alkaessa olin 19-vuotias ja aivan liian nuori ja hoikka ollakseni kipeä. Joten sen sijaan että oltaisiin tutkittu mikä on vikana, minulle määräsi reumalääkäri 1000kpl Panacodia ja 500kpl Tramalia kipuun. Olisin saanut itseni niillä hengiltä.

Seuraavana vuonna edes Reumasairaalassa ei uskottu minua ennen kuin linkkasin sinne kyynärsauvojen varassa turvonneella polvella. Sen jälkeen suositeltiin biologista lääkitystä, mutta en silti saanut sitä ennen kuin 8 vuotta myöhemmin.

Menin hakemaan apua seuraavasta kunnasta kun oman keskussairaalan lääkäri selvästi halusi minut vain hengiltä. Seuraavan kunnan keskussairaalan reumatologi totesi minun olevan hyvissä käsissä eikä nähnyt mitään syytä hajauttaa hoitoa toiseen kuntaan.

Omassa kunnassani ei silloin ollut kuin se yksi reumalääkäri sekä yksityisellä että julkisella puolella,joten mitään vaihtoehtoa parempaan hoitoon ei ollut.

Reumasairaalan mentyä konkurssiin 2010 siellä saamani kuntoutus ja apu ymmärtää oireita edes hieman paremmin, sekin loppui.

Viimeisin kokemus oli pari viikkoa sitten kun sanoin lääkärille,että niska vaivat varmaan johtuvat myös selkärankareumasta. Lääkäri: ”niin jos se on oikea selkärankareuma”. Minä: ”mulla on lääkkeinä Humira, Trexan, arcoxia”. Lääkäri: ”no on sulla ihan kunnon lääkkeet, että on se varmaan oikea selkärankareuma”.

Ihan oikeasti onko olemassa ”väärää selkärankareumaa”? Tai nuo kommentit mitä mun Instagram seuraajat on saaneet? Ihan järkyttävää.

Mielestäni näistä asioista pitää puhua, koska vaikka meillä ei ole suomenkielistä nimeä tälle ei tarkoita sitä, ettei tätä vähättelyä ja järkyttävän huonoa potilas kohtelua tapahdu. Eikä kaikilla ole voimia puolustautua kun sairaus vie muutenkin kaikki voimat.

~Johanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s