Minusta ei ole mihinkään, vai onko?

Otsikko on miltä alkaa pikku hiljaa tuntua kun on menossa päivä 18 flunssaa. Tai mitä tämä nyt on. Heräsin lauantaina 27.2. kurkkukipuun ja siitä lähtien joka päivä on ollut lämpöä max 37,5’C ja kurkku kipeä. Alkuun nieleminenkin oli vaikeaa, olin 2 viikkoa sairaslomalla. Ajattelin, että tämä on nyt sitä samaa kuin keväällä 2018, kurkkukipu kesti kolme viikkoa ennen kuin se meni.

Flunssan aikana oon käynyt Mehiläisessä muutamaan otteeseen, ensin saikkua digi klinikalta 2 kertaa, sitten Hengitystieinfektio klinikalla (HTI) 2 kertaa ja lopuksi vielä päätin mennä kurkku-nenä-korva erikoislääkärille (engl. ENT).

Olin 4.3. niin huonossa kunnossa, että teki mieli maata odotushuoneen sohvalla kun odotin lääkäriä.

Eka ENT käynti 4.3. poiki lähetteen keskussairaalaan. Päätin vihdoin käydä kysymässä voisiko tälle vuoden ympäri vuosia jatkuneelle nuhalle tehdä jotain. Nuha ja tukkoisuus kun alkaa jo vaikuttaa elämänlaatuun, kun nuhakohtauksen sattuessa joudun välillä haukkoa kesken ruokailun henkeä kun nenän kautta ei ilma kulje. Yllätyksekseni tähän löytyy hoito, eli keskussairaalassa tehdään lämpöhoito, tavallaan poltetaan nenän limakalvoja niin, ettei ne pääse turpoamaan enää samalla tavalla. Räkäisyyteen syy sen sijaan on kaikkein luultavimmin refluksissa: vatsan limakalvot on vahvemmat ne kestävät vatsahappoja. Sen sijaan refluksin mukana vatsahapot nousevat ruokatorveen ja nenänieluun, ja nenänielun limakalvot ei kestä niitä happoja. Tästä syystä mun kurkkukipu tänä vuonna, viime vuonna ja kolmena viimeisenä keväänä selittyy osittain sillä.

Viimeisin ENT /HTI klinikka käynti oli eilen ma 15.3. ajattelin käydä näyttämässä kun kerran edelleen on kurkkukipua. ENT oli sitä mieltä että kaikki limakalvot nenänielussa verestää, ettei ole ihme että olen kipeä. Lisäksi mulla on nyt nielussa afta, joka ei auta yhtään vaan kun yhdestä kurkkukivusta toivun niin afta aiheuttaa ihan samaa kipua ja paikasta johtuen sinne ei voi edes laittaa aftatabletteja turruttamaan kipua.

Mutta nyt päästään tarinan jännittävimpään uutiseen, eli siihen, että ko. ENT uskoo mun nenänielu ja refluksi ongelmien johtuvan metotreksaatista!

Oon syönyt metotreksaattia vuodesta 2008 eikä alkuun tullut haittavaikutuksia, joten mulle ei oo tullut mieleenkään, että niitä voisi ilmaantua myöhemmin pitkän käytön aikana.

Annostus mulla 15mg kerran viikossa.

Hyvin yleiset (voi esiintyä useammalla kuin 1 käyttäjällä 10:stä) (Lähde: Lääkeinfo.fi)

  • heikentynyt ruokahalu, pahoinvointi, oksentelu, ruuansulatusvaivat, mahakipu, suutulehdus (suun ja huulten arkuus)
  • kohonneet maksaentsyymiarvot.

Yleiset (voi esiintyä enintään 1 käyttäjällä 10:stä)

  • infektiot
  • verisolujen muodostuksen väheneminen, mihin liittyy valko- ja/tai punasolujen ja/tai verihiutaleiden määrän vähenemistä (leukosytopenia, anemia, trombosytopenia)
  • päänsärky, heitehuimaus, epätavallinen väsymys, uneliaisuus
  • keuhkotulehdus (keuhkokuume), kuiva yskä
  • ripuli
  • ihottuma, ihon punoitus, ihon kutina
  • hiustenlähtö (alopesia).

Nyt sitten pitää olla yhteydessä reumalääkäriin, koska tarvitsen ääntäni työssä, joten jatkuva kurkkutulehdus joka viime keväänä johti siihen, että mulla oli polyyppejä kurkussa ja piti lopettaa puhuminen viikoksi (!) on paljon pahempi ja vaikuttaa sitten jo toimeentuloon, joten tästä suu/nielutulehduksesta on päästävä eroon.

Normaalisti en juo alkoholia, mutta viimeiset Jack Daniels rippeet turrutti mukavasti kurkkukipua!

Kerran aikaisemminkin olen purkanut metotreksaatin, mutta siinä kävi vähän huonosti. Eli söin terveellisesti ja purin metotreksaatin oma-aloitteisesti, mutta vaihto-oppilasaikana Kiinassa sain salmonellan joka teki reaktiivisesta artriitista taas aktiivisen ja polvi turposi ja mun piti mennä sairaalaan Pekingissä ja aloittaa metotreksaatti uudelleen. Sen jälkeen en ole uskaltanut edes miettiä purkamista.

Sillä lailla!

Toisaalta koska endoskopia (22.2.) tulos oli terve, eli elimellistä vikaa ei löytynyt mun jatkuviin vatsaoireisiin, jos oireet johtuvatkin metotreksaatin haittavaikutuksista, tämä on voitto, koska tähän voidaan vaikuttaa!

Mutta tunnen oloni aika hyödyttömäksi tällä hetkellä kun en pääse salille. Taas lämpö 37,1’C enkä ole tehnyt muuta kuin tietokoneella kotona töitä. Sairaslomaa en ota enempää, koska tunnen kuinka kaikki aivosolut kuolee kun katson 12h päivässä Täydellisiä naisia :D.

En muistanutkaan (taas) kuinka pahasti aktiivisesti sairastaminen vaikuttaa mielialaan negatiivisesti. Ei tarvita kuin se kaksi viikkoa ja oon niin masentunut, että tekee mieli heittää hanskat tiskiin kokonaan kaikkien terveys- ja urheilutavoitteiden kanssa. No, ei auta kuin kärsiä ja päivä kerrallaan ja koittaa pitää mielessä, että tämäkin menee ohi.

Kaikkein eniten pitäisi pitää mielessä, että vaikka nyt en pysty olemaan kovin tuottava, se ei tee minusta vähemmän arvokasta ihmistä. Vaikeammin sanottu kuin tehty, mutta kuitenkin!

~Johanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s