Reuma ja ruokavalio – mitä uutta olen oppinut

Tänä keväänä sain ahaa elämyksiä flunssan aikana ruuasta.

Nenä korva kurkku lääkärille sanoin, että ei voi olla totta, että endoskopia oli normaali, kun syön terveellisesti fitness dieetin mukaisesti oon ripulilla, mutta kun syön roskaruokaa niin mun vatsan toiminta normalisoitui? Eihän siinä ole mitään järkeä.

Sitten päästäänkin siihen, että mitä tein eri tavalla, eli söin monipuolisemmin.

Vaihdoin tarkasta ruokavaliosta makrolaskentaan ja se on toiminut mulla tosi hyvin. Edelleen siis syön tarkasti, mutta nyt mitä haluan kunhan se sisältyy makroihin.

Punajuuri episodin jälkeen (olin siis punajuuresta 4 päivää ripulilla) keksin missä mun ruokailun vika on ollut vuosia; kun tutkin mikä ruoka sopii mulle, syön sitä yhtä ruoka-ainetta vaikka kuinka, ja liikaa yhtä ainetta on myös huono.

Monash FODMAP appiä kun katselin, muistuipa mieleen taas tämä, että vähän kutakin, ei paljon mitään.

Tässä muutamia esimerkkejä;

Lataa Google Playstä linkki

Kuten yllä näkee, punajuuri siinä määrin kun mä vedin sitä on punainen, ei ihmekään että menin ripulille.

Joskus multa kysytään, mitä ruokaa selkärankareumaatikon tai autoimmuunisairaan kannattaisi syödä.

En ole ravitsemusterapeutti, joten en voi neuvoa ketään, mutta omasta kokemuksesta tiedän, että pitää vaan itse kokeilla mikä sopii ja mikä ei.

Olemme jokainen kuitenkin yksilöitä ja meidän aikaisemmat kokemukset ja kaikki lääkkeet ym vaikuttavat myös siihen mikä ruoka sopii, itselläni on todettu laktoosi-intoleranssi, silläkin on varmasti merkitystä.

Suomen Reumaliiton mukaan myöskään ei ole olemassa riittävästi tutkimusta siitä, että ruokavaliolla olisi sairauden hoidossa mitään merkitystä.

Suosittelen katsomaan Suomea kauemmas. Me ei olla maailman napa. Vaikka usein kuulee sanottavan, että olemme Suomessa maailman parhaita, se ei aina pidä paikkaansa. Ulkomainen tutkimus on ihan omaa luokkaansa.

Tästä esimerkiksi hyvä kirja herättelemään ajatuksia, itse olen vasta alussa, mutta tässä on varmasti perää;

Itsellä kävi viime viikolla reumatologilla niin, että olen niin hyvässä kunnossa, että hän halusi ottaa Selkärankareuma diagnoosin pois. Mitään muuta en ole tehnyt kuin syönyt terveellisesti, kuntoillut salilla, en juo alkoholia, enkä tupakoi.

Silloin kun on paljon hiilareita, voin huonommin, mutta se mitä itseasiassa syön päivittäin on toisen postauksen teksti.

~ Johanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s