Matkustaminen korona aikana – 2020 vs. 2021

Aiemmassa postauksessa kerroin, että matkustin Riikaan joulukuussa 2020. Oli otettava tarkoin etukäteen selville Latvian koronasäännöt ja pitääkö maahan tullessa esim. olla negatiivinen koronatesti todistus ym.

Pelkästään jo se työ mikä vaaditaan toisen maan korona sääntöihin tutustumisessa on ensimmäinen vinkki, että vaikka kuinka haluaisi matkustaa, niin ainakaan riskimaihin ei kannata, koska säännöt vaihtelee maasta toiseen.

Latviaan mennessä piti täyttää sähköinen korona passi, jossa ilmoitettiin maahantuloaika ja missä aikoi asua. Jos ei täyttäisi ko. lomaketta, tästä saattaisi seurata jopa 2500€ sakko.

Negatiivista koronatesti lomaketta ei tuolloin vaadittu, vaikka Suomikin oli riskimaa (yli 50 ilmaantuvuus per 100.000 viimeisen 14vrk aikana).

Meitä yllätti ystävän kanssa kaikkein eniten se, että 4.12.2020 Latvian hallitus oli erikseen määrännyt, että viikonloppuna myytäviä tavaroita rajoitetaan. Näin ollen esim tupakka, alkoholi ja kynttilät yms.oli kiellettyä ostaa viikonloppuna!

Linkki lähteeseen tässä.
Kiellettyjen tuotteiden päällä oli huomionauhaa ja stop merkki.

Meidän onneksi museot olivat auki, joten niissä kävimme. Lisäksi yksi spa hoitola (Park Spa) otti meidät vastaan vaikka tulimme ulkomailta (olimme päivä ainoat asiakkaat). Kuntosalille (MyFitness) oli varattava aika etukäteen sähköpostitse.

Koska ravintolat olivat auki vain kotiinkuljetiksella, elämä muuten oli kuin kotonakin. Kävimme kaupassa, teimme asunnossa ruokaa tai tilasimme Woltilla.

Kotiin tullessa Helsingin lentokentällä oli koronatestaus. Ensin alakerrassa ohjattiin loosseihin täyttämään henkilötietolomake. Lomake tarkastettiin virkailijan toimesta joka ohjasi menemään hissillä lentokentän kolmanteen kerrokseen, jossa testit otettiin HUS sairaanhoitajien toimesta. Kaikki sujui todella hyvin, selkeästi ja vaivattomasti.

Ensimmäisen koronatestin tulos tulikin jo seuraavana aamuna. Nopeaa toimintaa!

Jatkoin kotona tunnollisesti karanteenia, en poistunut kävelylle tai kodista ulos 7 päivään muuta kuin viemään roskat ja käymään toisessa koronatestissä.

Tästä päästään mun seuraavaan pointtiin miksi matkustaminen korona-aikana lomalle ei ole järkevää: oireettomalle toinen koronatesti yksityisellä (tässä Mehiläinen) maksaa 249€. Julkiselle koronatestiin ei päässyt oman loman takia oireettomana.

Krooniset sairaudet on siitä käteviä, että varmaan ihan stressistä maksanko 249€ siitä että pääsen jouluksi tapaamaan perhettä vai ei, minulle nousi lämpöä 37’C (normaali lämpötila 35.8’C) ja tuli nuhaa (enemmän kuin tavallisesti, tavallisesti niiskutan muutenkin aina, yliherkkyys nuhaa).

Koska oireita oli, sain uuden oireellisen lähetteen, jonka kattoi työterveys.

Lisäksi kun matkustaa toisen kanssa, mainitsen vielä, että olisi hyvä etukäteen keskustella säännöt hygieniasta ja maskin käytöstä. Terveiden ihmisten ajatus ja turvallisuuden tunne on ihan eri kuin riskiryhmäläisillä, tämä kolmantena pointtina, miksi ei kannata matkustaa lomalle riskimaahan korona aikana. Turhaa stressiä lomalla kun joutuu neuvottelemaan maskin käytöstä.

Muuten oli kyllä ihan kiva breikki todellisuudesta omasta elämästä.

Katanteenissa tilasin paikalliselta K-ryhmän kauppiaalta kotiin ruokaa. Tätä palvelua voin suositella lämpimästi, toimii moitteettomasti!

Onneksi toinenkin koronatesti oli negatiivinen ja THL ohjeistuksen mukaisesti sain lopettaa karanteenin ja pääsin joulua viettämään perheen kanssa.

Nyt on matkustuskaipuu taas hetkeksi taltutettu. Nykyiseen työhön olisi kuulunut matkustelu 1-4 kertaa kuussa, jota ei sitäkään tapahtunut koronan takia.

Edit Kesäkuu 2021:

On kulunut 6kk kun kirjoitin yllä olevan ja sain toisen rokotteen nyt kesäkuun lopussa.

Viime vuosi oli niin järkyttävä kaikkine uupumuksineen kaikkineen, että palkitsen itseni matkalla Kreikkaan Santoriniin, lähtö 4 päivän päästä! Sinne pääsee kahdella rokotteella tai negatiivisella testillä jne. Nämä vaihtelee maasta toiseen. Samalla tavalla kuin jouluna Latviaan, piti täyttää Kreikan hallituksen sivuilla ilmoitus missä asuu, mistä tulee, onko rokotus vai negatiivinen testi jne.

Olen niin väsynyt tähän pelkäämiseen, että nyt mennään eikä meinata, elämä on seikkailu!

~Johanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s